Det verkar vara oundvikligt att komma in på ämnet tid när man talar om läsning. Nästan varje gång är det någon i sällskapet som påpekar att denna också gärna skulle läsa mer, om den bara hade tid. Och visst - ibland är livet sprängfyllt med annat som kräver koncentration och energi, men i de allra flesta fall handlar det om prioriteringar. (Gör det inte alltid det?)
 
Jag studerar på universitetet och jobbar vid sidan om. Dessutom är jag och min pojkvän mitt uppe i renoveringen av ett fint gammalt hus. Jag har inte tid. Jag skapar tid. På samma sätt som jag gör plats för mina älskade promenader och handarbeten gör jag plats för läsningen. Nedan följer lite tips på hur du kan skapa tid och på så sätt läsa mer.
 
 
1. Ha en klar målsättning. Vad menar du med att "läsa mer"? Fundera på hur många romaner du skulle vilja läsa på ett år - åtta, nittiofem eller trettio? Var realistisk. På det sättet slipper du bli besviken eller arg på dig själv om du inte når ditt mål.
 
2. All läsning räknas. Glöm inte att också bilderböcker och manga räknas, man behöver inte läsa Dostojevskij.
 
3. Läs det du vill. Herregud, läs inte klassiker bara för att du tänker att man måste. Om du har lust att läsa Kitty en dag, gör det. Fundera på vad du känner för att läsa precis just nu. Om du inte tycker om romanen du läser - lägg undan den.
 
4. Fundera på vilken tid på dygnet du helst läser. Klarar du av att läsa vid läggdags, bädda ner dig i sängen med en roman 30 minuter tidigare än vanligt två gånger i veckan. Grattis, du läser redan mer! Jag för min del läser helst om morgnarna, men jag ju kan inte gärna ligga i sängen hela förmiddagarna. Det har jag löst genom att ställa klockan på en halvtimme tidigare någon dag i veckan. Den tiden tillägnar jag helt och hållet läsningen.
 
5. Utnyttja dödtid. Ha alltid en bok nära till hands när du vet att du kommer att bli tvungen att vänta eller köa. Långa buss- eller tågresor är också utmärkt lästid.
 
6. Prioritera om. Ägnar du två timmar varje dag åt att se på tv-serier? Byt ut ett avsnitt mot lite läsning. Minska på slösurfandet. Fundera på vad du verkligen gör med dina 24 timmar, och vad du vill göra med dem. Det finns plats för skola/jobb, sömn, träning och läsning nästan varje dag. 
 
7. Läsning är aldrig bortkastad tid. Det borde vara ditt nya mantra. Att läsa är lärorikt och avslappnande, och förbättrar ditt språk. Det är dessutom en utmärkt underhållningsform - du behöver inte ens vara uppkopplad.